Sosyal Medya

Dünya

Batı Suriye’de kimi suçlayacak

Suriye ile ilgili konulara baktığımızda tartıştığımız konunun aslı astarı olmadığını işin içine girdiğinizde çok net olarak anlayabiliyorsunuz. Özellikle Türkiye’de bazı insanların ısrarla sarf ettiği bir cümle var: “Türkiye, Suriye konusunda Batılı ülkelerin politikasının çok dışında hareket ediyor. Onlarla beraber ortak hareket etmiyor” Böyle bir inanç var.



Mete Yarar - Karar

 

Suriye ile ilgili konulara baktığımızda tartıştığımız konunun aslı astarı olmadığını iÅŸin içine girdiÄŸinizde çok net olarak anlayabiliyorsunuz. Özellikle Türkiye’de bazı insanların ısrarla sarf ettiÄŸi bir cümle var: “Türkiye, Suriye konusunda Batılı ülkelerin politikasının çok dışında hareket ediyor. Onlarla beraber ortak hareket etmiyor” Böyle bir inanç var.

***

Ä°ÅŸin esasını bilenler, içinde olanlar bunun böyle olmadığının çok net farkındalar. Bugün Suriye’de, Esad yönetiminin devrilmesiyle ilgili projenin içerisinde BM daimi üyesi olan üç ülke var. Bunun haricinde yine ülkelerin farklı kaynaklardan oluÅŸturduÄŸu bir istihbarat havuzu ve bu istihbarat havuzunun desteklediÄŸi farklı farklı gruplardan yaklaşık 40 bin kiÅŸilik bir ekip var. Bunların organizasyonu, malzeme tedariki ve bunlara verilen eÄŸitim dahil olmak üzere çok sayıda uygulama bu devletlerin bilgisi dahilinde yapılıyor. Ama tartıştığımız, konuÅŸtuÄŸumuz tek konu var o da “Türkiye Suriye’de IŞİD’e malzeme gönderiyor mu göndermiyor mu?”

Açıkçası çok ilginç olan ÅŸeylerden bir tanesi, bu tezi ileri sürenlerin ve onlar tarafından desteklendiÄŸine inandığım kiÅŸilerin aÄŸabeylerinin bile bu tezi kabul etmemesi. Çünkü aynı havuz içerisinde beslenen bir yapıdan bahsediyoruz. Ve bu yapı maalesef ilginç bir ÅŸekilde bir taraftan Esad yönetiminin devrilmesi ve Suriye’nin paylaşımıyla ilgili kendi planlarını oluÅŸtururken bir taraftan da kendisine yakın kiÅŸileri ön plana iterek Türkiye’yi Suriye’nin dışına itmeye çalışıyor. Yani hem Türkiye’nin imkan ve kabiliyetlerinden yararlanıyor hem Türkiye’nin bulunduÄŸu jeo-politik konumdan faydalanıyor. Ama bir taraftan da maalesef içimizdeki örgütlü Ä°rlandalılar sayesinde de Türkiye’nin Suriye politikasının dışında kalması için ilginç ÅŸeyler yapmaya devam ediyorlar.

***

Ben bir kez daha bu yayınları yapan arkadaÅŸlara soruyorum; PYD hariç olmak üzere Suriye’deki muhalifleri, 40 bine yakın kiÅŸiyi, grupları destekleyen hangi ülkeler? Sizin Türkiye’yi ÅŸikayet etmek için gittiÄŸiniz, uÄŸradığınız ülkeler olmasın sakın? Ama bunu bilmiyor olmamamız mümkün deÄŸil. SergilediÄŸiniz tavır zaten Türkiye’deki iç kamuoyunu ve bürokrasiyi ürkütmek için.

Gerçekten yaşananlar çok ilginç...

Ama ben bu konuda yalnızca bu insanları suçlamıyorum. Bu gerçekliÄŸi anlatamayan, ortaya koyamayan Türkiye’yi de suçluyorum. Çünkü bu tabloyu net olarak ortaya koyabilmiÅŸ olsaydı Suriye politikasında tek başına ilerleyen ve kimseyle ortak çalışmayan bir görüntü vermezdi.  Yüzlerce farklı grubu eÄŸiten ve onları silahlandıran bu Batılı güçler her zaman yaptıkları gibi suçlayacak bir üçüncü dünya ülkesi de bulacaklardır. Saddam’ı devirmek için gözümüzün içine baka baka kimyasal silah yalanını söyleyenler bugün de ‘IŞİD ‘i destekliyorlar’ yalanını çekinmeden ortaya atacaklardır.

Kendi destekledikleri grupların içinde kimlerin yer aldığına dikkat etmeyen ve onlara yüz milyonlarca dolar deÄŸerinde yardım gönderenler Türkiye’nin çıkarları doÄŸrultusunda hareket eden grupların önünü tıkamak için de örtülü olarak hareket edeceklerdir.

Åžu anda Türkiye’de eÄŸit-donat türü programlar deyince yalnızca ABD akla gelirken aslında bu ve buna benzer farklı programların altında baÅŸka istihbarat kurumlarının olduÄŸunu da unutmamak gerekiyor.

***

Türkiye’nin ısrarla doÄŸru kiÅŸilerle yapılmasını istediÄŸi bu tür programlar bir ÅŸekilde sabote edilmeye devam ediyor. Her eÄŸitilen grup baÅŸka bir grubun içine daha olmadan bırakılıyor. Giden gruplar gerekli destek olmadığı için ilk birkaç hafta içinde yok oluyorlar.

Bugün egemen güçlerin Suriye politikası aynen ÅŸu ÅŸekilde gerçekleÅŸiyor, ‘bu toprakların adamı olmayanların her ÅŸeyi yapmaya, diÄŸerlerinin ise yalnızca seyretmeye hakkı olduÄŸu’.

Maalesef Türkiye, Suriye politikasında senaryoyu beraber yola çıktığı arkadaşlarıyla yazdığını zannediyordu. Roller dağıtılmaya başlandığında figüran bile olmadığını biraz acı da olsa fark etmeye başladı. Bugün, ister PYD üzerinden olsun ister güvenli bölge üzerinden olsun isterse bayır bucak Türkmen bölgesi üzerinden olsun bunu anlayacağı dersleri yaşadı.

Senaryo yazım ekibinde olmak rol paylaşımı için yeterli değildir. Rol almak istiyorsanız sermaye de koymak zorundasınız.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.